{ "title": "Dalak Zedelenmesi", "image": "https://www.dalak.gen.tr/images/dalak-zedelenmesi.jpg", "date": "21.01.2024 01:18:30", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "
Dalak Zedelenmesi Konusuna başlamadan önce dalak nedir, vücudumuzun hangi bölgesinde bulunur konusu hakkında biraz bilgi verelim. Dalağımız kaburga kafesinin altında sol üst karın bölgesinin arka tarafında bulunur. Uzunluğu 12 - 12,5 santimetre, genişliği 7,5 santimetre, kalınlığı 5 santimetredir.

Dalağın Görevleri

Başlıca görevi kan hücrelerinin depolanması, demir metabolizması ve kan hücreleri üretimi ile yok edilmesiyle ilgili bir kan lenf organımızdır. Ceninin gelişmesi sırasında dalak hem kırmızı hem beyaz kan hücreleri üretirken doğumdan hemen sonraki safhalar da bu görevi ilik alır kan sadece yorgun kan hücrelerini veya kan dolaşımı sırasında orta çıkan hareketsiz zerrecikleri yok eder. Büyük miktarda kan depolama özelliği vardır ve bunu zorlama ve üzülme hallerinde serbest bırakır. Dalak hastalıkları olduğu nasıl anlaşılır. Dalak hastalıkları genellikle ilk belirtileri halk arasında kansızlık olarak bilinen anemi olarak kendini gösterir. Dalak ağrısı genelde karın sol alt tarafında hissedilir ağrı nefes alırken daha fazla olur genelde ağır yemeklerden sonra dahada çoğalır. Bu ağrılar mide ve çevresindeki organlardan kaynaklanabileceği gibi dalaktan da kaynaklanabilir teşhis etmesi zordur.

Dalak Zedelenmesi

Dalak zedelenmesi ve yırtılması dalağın yırtılması kendi kapsülü içinde zarar görmesi halidir. Dalak zedelenmesi veya yırtılması açil müdahale gerektiren bir travmadır. Dalak zedelenmesi ve bu zedelenme sonucu yırtılması dalağın yapısı itibarı ile kan depolama görevi olduğu da göz önüne alındığın da karın bölgesine aşırı miktarda kan fışkırması ile oluşan iç kanama olarak ortaya çıkacaktır. Bu ise şiddetli karın ağrıları ile ortaya çıkar. Dalak zedelenmesi veya bu zedelenme sonucu yırtılması travma tik bir neticede ortaya çıkar en yaygın olanları da karın bölgesine bir darbe alınması sonucu ortaya çıkar. En yaygın başlıca sebepler trafik kazaları, bisiklet kazaları, futbol gibi benzeri sporlar sonunda alınan darbeler, şiddet ve işkence sonucu ortaya çıkan travmalar. Bütün bunların haricindeki dalak zedelenmesi veya yırtılmasındaki diğer etkenlere de bakacak olursak sıtma, mononükleozis ve hemolitik anemi sonucu dalağın aşırı şişmesi ve yırtılması sonucu da ortaya çıkabilmektedir. Dalak zedelenmesi veya yırtılması ile ortaya çıkan belirtiler şunlardır. Şiddetli karın ağrısı, şuursuzluk, bayılma hali ile ortaya çıkan denge kaybı, bulantı, solgunluk, bulanık görme, tedirginlik. Dalak zedelenmesi veya yırtılması dikkatli testler sonucu teşhis edilebilir. Karın bölgesine aşırı kan dolacağından dolayı karın bölgesi şişkin ve sert bir hal alacaktır. Yoğun iç kanamadan dolayı kan kaybı olacağından kan basıncı düşecek ve kalp atışları hızlanacaktır. Düşük kan basıncı hastaya acil müdahale gerektiren bir durumdur acil müdahale edilmemesi durumunda ölümle sonuçlanabilecek sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Dalak vücudumuzun kan süzme kandaki toksikleri temizleme fazla kanı depolama gibi özelliklerinden dolayı oldukça önemli bir organımızdır. Dalağın gerek zedelenme veya hastalık yırtılma gibi alınması durumunda vücudumuz enfeksiyonlara daha açık ve korumasız hale gelecek bu nedenle aşılanma oldukça önemli hale gelecektir. Bu aşılar genelde Meningokoksit aşı, Pnömokoksal aşı, B tipi Haemophilus İnflunzaya karşı kullanılan aşılardır. Ayrıca vitaminler ve antibiyotiklerde koruyucu olarak Doktor tarafından yazılabilir. Dalağımız yaptığı işlev açısından oldukça önemli bir organımızdır dalağımızı korumak için mutlaka sert ve şiddetli dalağa zarar verici darbelerden krumalı yukarıda yazmış olduğumuz belirtilerden birinin görülmesi halinde ise mutlaka bir hekime baş vurmalıdır. Sağlıklı ve mutlu bir ömür dileğimizle.
" } ] }