{ "title": "Dalak Ponksiyonu", "image": "https://www.dalak.gen.tr/images/Dalak-Ponksiyonu-33.jpg", "date": "19.01.2024 22:44:47", "author": "Eren Çembertaş", "article": [ { "article": "Dalak ponksiyonu; Vücutta bulunan kırmızı kan hücrelerini ortadan kaldırarak onların içerisinde bulunan demir vücudumuzu kullanmaya hazırlar. Demir vücudumuzu hazırladığı üzere sağlıklı bir şekilde vücut salgılamaları yapar. Dalak insan vücudunun sol tarafında mide bulunur. Sol böbrek ve diyafram arasında yer alır. Normal bir dalağın uzunluğu ise on iki santimetredir. Dalağın genişliği ise sekiz santimetre ve kalınlığı beş santimetredir. Bir insanın yumruğu kadar büyüklüktedir. Çok yumuşak bir dokusu vardır. Ağırlığı ise 150 ya da 170 gramdır. 500 gramdan fazla olması dalak büyümesi olarak kabul edilir. Dalak kan fizyolojisi ile yakından alakalıdır. Dalağın vücut savunmasında aldığı rol büyüktür.

Dalak ponksiyonu; Bazı kan hastalıklarında, dalak büyümesi ve enfeksiyona bağlı hastalıkların teşhisi konulması için iğne yardımı ile dalağın içine girilerek mikroskobik incelemeler yapılmak üzere, bununla ilgili olarak kan alınması işlemine dalak ponksiyonu denilir. Dalak ponksiyonu dalaktan örnek almak için uygulanır. Dalakta büyüme varsa, büyümenin nedenini araştırmak için dalak ponksiyon uygulanır. Kan hastalıklarına tanı koyabilmek ve bazı enfeksiyon hastalıklarına tanı koymak için uygulanmaktadır.

Dalak ponksiyon öncesi dikkat edilmesi gerekenler
Dalak ponksiyonunda, komplikasyonlar oluşabilir. Bu komplikasyonlar, kanama olarak en sık görülen komplikasyondur. Göğüs boşluğunda, karın boşluğunda ve dalakta oluşabilir. Bu durum hasta için çok risklidir. Dalak ponksiyon iğnesinin akciğer, diyafram, böbrek ve kalın bağırsak gibi hastada diğer organlara zarar verebilir. Bu durumdan kaynaklı hastada iltihaplanma ya da enfeksiyonlar oluşabilir. Lokal anesteziye bağlı ilaçlara reaksiyonlar ortaya çıkar.

Dalak ponksiyonu uygulanacak hastaya morel verilmesi gereklidir. Hastanın morali ne kadar iyi olursa dalak ponksiyonunu uygulanmaya başlandığı anda hasta ile uyum içinde olduğunuzdan kaynaklı işlem başarılı olur. Dalak ponksiyonu uygulanılacak yer mutlaka steril olması gereklidir. Dalak ponlsiyonu uygulama esnasında hastanın hareketsiz kalması çok önemlidir. Hastanın sırt üstü yatması ve ellerinin başının altında olması gereklidir. Dalak ponksiyon yapılacak bölge işlem öncesinde ultrason ya da doktor elle kontrol ederek dalak ponksiyon yapılacak bölgeyi belirler. Hastanın derin nefes alması ve nefesini tutması gerek. Hasta nefesini tuttuğu anda dalak ponksiyon yapılarak örnek alınır. Hastanın nefesini tutması dalağın ve diyafram zarının zarar görmesini önlemek için yapılır.
" } ] }