{ "title": "Dalak Nakli", "image": "https://www.dalak.gen.tr/images/dalak-nakli.jpg", "date": "23.01.2024 03:35:30", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Dalak Nakli, karnın sol üst tarafında, mide ile diyafram arasında, damarsal organına dalak adı verilmektedir. İç yapısında bolca kan bulunmakta ve lenfosit ve antikor oluşumuna yardımcı olmaktadır.

Dalağın Görevleri
Dalak Hastalıkları Nelerdir?

Trombositopenik Purpura: Cilt kanamaları, burunda ve diş etlerinde meydana gelen kanamalarla belirmektedir. Özellikle gençlerde sıkça görülmektedir. Bu tip purpura kandaki trambositlerin yetersizliğinden ve kanama süresinin uzaması ile meydana gelir.

Hypersplenisim: Dalağın fazla çalışması ile kan hücrelerinin yok olmasından meydana gelir. Bir tür organ düzensizliği hastalığıdır.

Dalak Kopması: Genellikle karına gelen güçlü darbeler sebebiyle meydana gelir. Dalak kopması ile karın bölgesinde aşırı sancılar, kanama belirtileri görülebilir.

Doğuşta Hemolitik Anemi ve Hemolitik Sarılık: Hastalığın belirtileri dalak büyümesi, anemi ve hafif sarılıktır.

Dalak Hastalıklarında Tanının Konması

Ailede olarak dalak hastalığı olan birinin olması ve bu hastaların incelenmesi tanının konmasında büyük bir rol oynamaktadır. Mikroskobik muayenede dalağın incelenmesi gerekir. Aynı zamanda kan testleri ve bazı röntgen filmleri ile bu hastalık teşhis edilir.

Dalak Nakli

Dalak hayati bir organ olmaması sebebiyle dalak olmadan da yaşanılabilir. Dalağın görevlerini ise lenf sistemi üstlenir. Ancak dalak yokluğunda hastaları.

Büyük bir enfeksiyon riski beklemektedir. Bunun yanı sıra dalağı olmayan hastalarda ileri yaşlarda diyabet hastalığı da oluşacağı uzmanlar tarafından dile getirilmiştir.

Dalak nakli işlemi çok sık görülmeyen bir organ nakli türüdür. Bunun sebebi ise hayati bir organ olmayışıdır. Hatta birçok insan dalak hastalıkları sebebiyle ameliyat ile dalağını aldırmış ve böylede normal bir yaşam sürdüklerini ifade etmiştir.
" } ] }