{ "title": "Dalak Lenfoması", "image": "https://www.dalak.gen.tr/images/dalak-lenfomasi.jpg", "date": "19.01.2024 12:46:51", "author": "kemal adigüzel", "article": [ { "article": "
Dalak, karnın sol üst kısmında midenin hemen arkasında bulunan yaklaşık 90 gram ağırlığında bir organdır. Görevi kırmızı kan hücrelerinin oluşumu, depolanması ve gerektiğinde yıkımı ile bebek doğmadan önce beyaz kan hücrelerini de üretmektir. Dalağın kırmızı pulpası (Kırmızı kan hücrelerinin bulunduğu) ve beyaz pulpası (Lenfoid dokudan oluşmuş) bulunmaktadır. Lenfoma ise vücudun savunma sistemi görevini üstlenen lenfositlerin (Beyaz kan hücreleri) kanseri demektir. Lenfomada beyaz kan hücrelerinin birinde veya birkaçında aşırı ve kontrolsüz çoğalma vardır. Bu hücreler anormal yapıdadır. Yani her ne kadar aşırı çoğalma gösterseler de fonksiyon üretemezler.

Dalak lenfoması

Dalağın lenfositlerinin kanseri demektir. Lenfomalar Hodgkin ve non-Hodgkin lenfoma olarak sınıflandırılır. Dalakta en sık bulunan non-hodgkin lenfomadır ve daha çok yetişkin yaşlarda karşılaşılır. Eğer çocukluk çağında ortaya çıkarsa hastalık kötü gidişatlıdır denilebilir. Bunun yanında non-hodgkin lenfoma vücudun her tarafında lenf bezleri bulunduğundan yayılım gösterebilir. Dalak lenfoması pirimer olarak dalakta bulunacağından dalakta büyüme yapar. Muayanede karnın sol üst kısmında perküsyonda matite alınır (Bir tür muayene yöntemi) ya da büyümeyle birlikte dışarıdan bakıldığında karın şişliği göze çarpabilir. Bununla birlikte değişik semptom ve bulgular görülebilir. Bunlar: ateş, halsizlik, gece terlemesi, son 6 ay içerisinde vücut kilosunun yüzde 10'undan fazla kaybı gibi klasik kanser belirtileri ile karın ağrısı, bulantı, kusma, göğüs ağrısı, öksürük, titreme, vücut sıcaklığında ani değişiklikler, kaşıntı gibi lenf nodları nerede tutulmuşsa oraya ait bulgular gösterebilir.

Lenfomanın oluşma nedeni net değildir. Genetik, immün sistem bozukluğu, HIV virüsü taşıma, radyoaktif maddeler, kimyasal ajanlar veya ilaçlar sorumlu etkenler olarak tahmin edilmektedir.

Dalak lenfoması tedavisi nasıl yapılır?

Tedavide ise ilk seçeneğimiz kemoterapik ajanlardır. Daha sonra hastalıklı bölgelere radyoterapi verilebilir. Bunların dışında cerrahi seçeneğimiz de vardır. Fakat lenf nodları vücudun tamamına yayıldığından tüm vücuttaki lenf nodlarını çıkarmak mümkün değildir. Bu yüzden biz cerrahiyi sadece tanı koyma aşamasında kullanırız.
" } ] }