{ "title": "Dalak Kan Yaparmı", "image": "https://www.dalak.gen.tr/images/Dalak-Kan-Yaparmi-96.jpg", "date": "20.01.2024 16:32:02", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Dalak Kan Yaparmı, dalak omurgalı hayvanlarda lenf bezine benzeyen ve kan damarları bakımından çok zengin bir organdır. Demir eksikliği tedavisinde uygulanan diyetin çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Vücutta ihtiyaç olunan kan yapımı için haftada iki kez kırmızı et tüketmek gerekir. Ama günümüz şartlarında etin pahalı ve ekonomik olmaması sebebi ile bu konuda kan yapımı uzmanı olan dalağa başvurulmaktadır.

Dalak kan yapar mı?

Hepimiz çok iyi biliriz ki çok eskilerden bu yana babaannelerimiz dedelerimiz kansızlık sıkıntısı çekenler için dalağı her zaman önerirdi. Yani dalak iyi bir kan yapıcı. Tadı itibari ile pek tercih edilmese de bu aslında tamamen tadını bilmemekten, denememekten de kaynaklanıyor. Eğer sakatat seven birisi iseniz hiç çekinmeden tüketebilirsiniz. Çünkü tat olarak karaciğerden hiçbir farkı yok.

Dalak kan yapar mı? Buna en net ve kesin cevap dalağın kan ve kan rahatsızlıklarını gidermede çok büyük bir etkiye sahip olduğudur. Dalak içeriği bakımından tam bir demir deposudur. Dalağın kan yapıcı özelliğinden yeterli derecede fayda görmek istiyorsanız mutlaka yeşilliklerle birlikte tüketmeniz gerekir. Kansızlık rahatsızlığına bağlı olarak, tansiyon düşüklüğü ya da tansiyon yüksekliği gibi şikâyetlerde yine kansızlık sonucu yaşanan mide bulantısı, baş dönmesi gibi sorunlarda dalak tüketmek size ciddi açıdan fayda sağlar. Kansızlığı çözmek için kullanılan birçok kimyasal içerikli ilacın yanında doğal olarak tüketebileceğiniz ve ilaçlar ile aynı etkiyi sağlayabileceğiniz bir besindir. Kansızlık sıkıntısı olan çocuklarınıza da haftada iki kereyi aşmamak koşulu ile dalak yedirebilirsiniz. Günümüz ekonomik koşullarında maalesef her aile et tüketimi konusunda şanslı olamayabilir. Bu durumda dalağı kansızlık sıkıntılarında etin ikamesi olarak tüketmeniz kesinlikle mümkündür.

Vücudun temel protein eksikliğinden kaynaklı kansızlık eksikliği için dalak tam bir çözümdür. Vücudun gelişmesine ve sağlıklı olmasına katkısı çok fazladır. Hamile ve yaşlılar kesinlikle dalak tüketimi yapmamalıdırlar. Bir de tansiyon hastası olanlar dalağı haşlama şeklinin dışında tüketmemelidirler.

Dalağın haşlama olarak tüketilmesi hem daha hafif hem de daha faydalı olmasını sağlamaktadır. Haşladığınız dalak suyunu ise çorbalarda pilavlarda rahatlıkla tüketebilirsiniz. Çünkü dalağın tüm vitamini suyuna geçtiğinden dolayı demir bakımından eşsizdir. Hem böylece dalağı et şeklinde tüketmek istemeyenler içinde bir alternatif durum oluşur. Özellikle sebze çorbalarında bol bol kullanmanızı tavsiye ederim. Dalağın kan yapıcı özelliği sayesinde kısa sürede kan değerleriniz normal haline dönecektir.
" } ] }