{ "title": "Dalak İltihabı", "image": "https://www.dalak.gen.tr/images/dalak-iltihabi.jpg", "date": "20.01.2024 06:41:36", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Dalak iltihabı, yüklü bir kan göflenmesine ilişkili olarak organ büyür. Dalakta nötrofil granülositler, lenfositler, plazma hücreleri, aynca retikülo-endotelyal hücreler birikmiş durumdadır. Bu tablo çoğunlukla akut bir gidiş gösteren bakteri orijinli (Tifo, difteri, septisemi vb) ya da virüs orijinli (Virüslerin neden meydana geldiği hepatit, enfeksiyöz mono-nükleoz vb) enfeksiyonlarda görülür.

Dalak organı, trombosit hücrelerini depolamaktadır. Şayet dalak büyürse, bu görevlerini mahalline getiremez. Görevi yıpranmış kan hücrelerini süzmek olan dalak, büyüme halinde sıhhatli kan hücrelerini de süzebilmektedir. Yeniden, trombosit hücreleri olması gerekenden fazla miktarda olarak da dalakta birikebilmektedir. Şayet bir kişide dalak büyürse, bireyin bu durumun farkına varması epeyce kolay değildir. Dalak büyümesi problemi, kontrol esnasında hekim aracılığıyla fark edilir. Yeniden bunun haricinde ultrason sonucu olarak da dalak büyümesinin farkına varılabilmektedir. Bunun haricinde dalak büyümesinin birtakım semptomları mevcuttur. Dalak epeyce fazla miktarda büyümüşse, bireyin karındaki sol üst kısmında ağrı oluşabilmektedir. Yeniden kişi erkenden doyuyorsa bu da dalak büyümesinin semptomları aralarında bulunmaktadır. Anemi, yorgunluk ve de halsizlik de dalak büyümesinin semptomları aralarında bulunan diğer etkenlerdir. İnsan vücudundaki rastgele bir yapının çalışmasında olan sıkıntı, birey sıhhatini negatif bir olarak etkilemektedir. Dalak organında meydana gelebilecek bir sıkıntı da birey vücudunu negatif etki eden etkenler aralarında bulunmaktadır. Dalağın beden içerisindeki yeri ise midenin yanıdır. Bu organ kaburgaların aralarında bulunmaktadır. Dalak organı, minik bir organ olmakla beraber, büyüklüğü birey yumruğu büyüklüğündedir. Ama birtakım durumlarda dalak organı olması gerekenden daha kocaman bir duruma gelebilmektedir. Elbet bu durum, birtakım etkenlere bağlıdır. Farklı sağlık problemi ve de sebeplerden ötürü normalinden daha çok miktarda büyümüş olan dalağa dalak büyümesi ya biyolojik ismiyle splenomegali adı verilmektedir. Dalak organı, mimari bakımından incelendiği halde karşımıza ilk olarak; bu organın narin bir yapıda meydana geldiği çıkmaktadır. Dalak, narin ve de gözenekli bir organdır. Bu nedenle de zedelenmelere karşın epeyce dayanıksızdır. Dalak uzvunun, beden içinde epeyce mühim görevleri mevcuttur. Bu görevlerden bazıları, kan hücreleri konusunda görevlerdir. Bedende bulunan kan hücreleri, farklı sebeplerle yıpranabilmektedir. Bu nedenler bazı durumlarda kan hücrelerinin görev müddetinin dolması, bazı durumlarda de saldırıya uğraması biçimde olabilir. Dalak organı, bu olarak yıpranmış kan hücrelerini süzme görevini yürütmektedir. Vücudu, bilhassa de enfeksiyon hastalıklarına karşın savunan beyaz kan hücreleri, dalak organında olgunlaşmasını tamamlamaktadır. Kanın pıhtılaşmasını imkânı sunan trombosit isminde kan hücreleri mevcuttur. Dalak organı, trombosit hücrelerini depolamaktadır. Şayet dalak büyürse, bu görevlerini tam yapamaz. Vazifesi yıpranmış olan kan hücrelerini süzmek olan dalak, büyüme halinde sıhhatli kan hücrelerini de süzebilmektedir. Yeniden, trombosit hücreleri olması gerekenden fazla miktarda olarak da dalakta birikebilmektedir.

Dalak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Eğer bir kişide dalak büyürse, bireyin bu durumun farkına varması epeyce kolay değildir. Dalak büyümesi problemi, kontrol esnasında hekim aracılığıyla değişiklik edilebilir. Yeniden bunun haricinde ultrason sonucu olarak da dalak büyümesinin farkına varılabilmektedir. Bunun haricinde dalak büyümesinin birtakım semptomları mevcuttur. Dalak epeyce fazla miktarda büyümüşse, bireyin karındaki sol üst kısmında ağrı oluşabilmektedir. Yeniden kişi erkenden doyuyorsa bu da dalak büyümesinin semptomları aralarında bulunmaktadır. Anemi, yorgunluk ve de halsizlik de dalak büyümesinin semptomları aralarında bulunan diğer etkenlerdir. Dalak büyümesinde, dalak görevlerini mahalline getiremediği amaçlı beden hastalıklara karşın savunmasız kalır ve enfeksiyon oluşması rizikosu artar. Büyüyen dalak gerekenden fazla miktarda kan depoladığı amaçlı, birey vücudunda kanama hali da yaşanabilmektedir.
" } ] }