{ "title": "Dalak Apsesi", "image": "https://www.dalak.gen.tr/images/dalak-apsesi.jpg", "date": "20.01.2024 09:13:32", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Dalak apsesi, dalak karnın sol üst bölgesinde yerleşmiş ve 8-11 kaburga kemikleri ile örtülmüş olan uzun yassı ve kırmızı olan önemli bir organdır. Dalak apseleri, nadir görülen bir durumdur. Fakat tanı ve tedavisi güç olabilen oldukça ölümcül bir durumdur. Bakteriyel endokardit gibi sistemik bir enfeksiyon varlığında veya var olan bir lezyonun enfeksiyonu ile gelişebilir.

Dalağın vücudumuzdaki işlevleri

Alyuvar ve akyuvar üretir, kan depolar, antikor üretir, kanı mikroorganizmalardan temizler.

Çok hassas bir yapısı olan dalak direkt darbelerle kolayca tahrip olabilir.

Dalak apsesinin önemli neden olur?
Prinef-rik apse, kolon kanseri, subfrenik apse ve nektotizan apse komşuluk yoluyla dalak apsesine neden olabilir. Orak hücreli anemi gibi hastalıklarda dalakta mikroinfarktlar oluşarak apse oluşumuna zemin hazırlayabilir. Travmatik apseler ise genellikle travmadan iki hafta sonra ortaya çıkarlar.

Dalak apselerinde en sık izole edilen mikroorganizmalar gram pozitif koklar ve gram negatif enterik bakterilerdir. Mycobacterium tubercolosis, anaerobik bakteriler, enterokoklar, pseudomonas pseudomalleri gibi etkenler de görülebilir.

Dalak apselerinin belirtileri, ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı.

Dalak apselerinin tanısı, zordur. Şüphe edilen hastalarda görüntüleme yöntemleri ile tanı konulabilir. Bilgisayarlı tomografi incelemesi apselerin tanısında en duyarlı yöntemdir.

Dalak apselerinin tedavisi, uygun antibiyotik tedavisi ile splenektomi ya da perkütan drenaja dayanmaktadır.
" } ] }