{ "title": "Dalak Ameliyatı", "image": "https://www.dalak.gen.tr/images/dalak-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 22:07:45", "author": "Mehmet", "article": [ { "article": "Dalak Ameliyatı, Dalak iç organlarımızdan birisi olup kaburga kemikleri içerisinde yer almakta ve kaburga kemikleri tarafından korunmaktadır. Karın bölgemizde bulunan dalak midemizi sol üst arka tarafında bulunur. Süngere benzeyen bir yapıya sahip olan dalak büyüklüğü 7.5-12.5 cm arasında kişisine göre değişiklik gösterebilir. Dalak insan vücudu içerisinde önemli görevleri vardır.

Dalağın insan vücudu içerisindeki görevi nedir?
Dalak Ameliyatı hangi hastalıklarda yapılması gerekir
Uzman doktor tarafından tahliller ve tetkikler neticesinde yukarıda belirtilen durumların ilaçla tedavisi mümkün olmadığı kanaatine varılmış ise dalak ameliyat olunması gerekebilir. Ayrıca dalak alınması durumunda insan dalaksız da yaşamını sürdürebilir. Dünyada doğuştan dalaksız olan insanlarda vardır. Vücutta dalak olmadığı zaman diğer iç organlar dalağın görevini üstlenirler. Yine de dalağı alınmış veya hiç olmamış kişilerin enfeksiyonlu hastalıklara karşı koruyucu iğne yaptırmaları gerekmektedir.

Eskiden dalak ameliyatları karında büyük bir kesik açılarak yapılırdı. Gelişen sağlık yöntemleri içerisinde olan kapalı ameliyatlar sayesinde bu durum çok daha rahat bir şekilde yapılabiliyor. Laparoskopik ameliyat yöntemi de denilen kapalı ameliyat yöntemi sayesinde açılan üç tane 1 cm'lik kesilerden bu durum çok daha basit bir şekilde halledilebilmektedir. Yalnız her zaman bü yöntem uygulanmayabilir. Bazı durumlarda yine de açık ameliyat yöntemi kullanılabilir, doktorunuzun hastalığınızın durumuna göre vereceği bir karardır. Bazen de kapalı ameliyat yöntemi ile başlanılan ameliyatlar hastanın sağlığı açısından yine açık ameliyat yöntemi ile seyredebilmektedir. Kapalı ameliyat yöntemlerinde hasta ilk gün kontrol amaçlı hastanede kalıp ikinci gün taburcu olabilmektedir. Ameliyatı yapan doktorunuzun bu konudaki tecrübeleri önemli ölçüde faydalı olacaktır. Açık yöntem kullanılarak ameliyat olan kişilerde açılan kesi yaraları ve dikişleri risk faktörü oluşturduğundan dolayı en az 10 gün hastanede kalarak pansuman yaptırması gereklidir. Ayrıca hasta ameliyat sırasında da fazla kan kaybettiğinden dolayı kendini toparlaması gerekecektir ve belli bir süre uygulaması gereken hareket kısıtlamaları olacaktır. Laparoskopik ameliyat yöntemiyle ameliyat yapılan hastada hiçbir kısıtlama olmayıp 1 hafta sonra normal yaşantısına devam edebilirler.

Her ne kadar ameliyat tedavileri kolay olmuş olsa bile bu tercih durum başka şansınız yok ise tercih edilmelidir. Sonuç itibari ile vücudunuz belli bir miktarda narkoza maruz kalıyor ve bu narkozu vücudunuzun atması zaman alıyor ve sağlığınızı olumsuz yönde etkiliyor. İnsanlar arasında dalağı olmayan kişiler için yaptıkları espirileri duyabilirsiniz. Dalaksız diye sizinle eğlenebilirler. İşin şakası Allah insanları yaratırken hiçbir şeyi sebepsiz ve boşuna yaratmamıştır. Yaratılanların en yücesi insandır.
" } ] }