{ "title": "Dalak Alınması", "image": "https://www.dalak.gen.tr/images/dalak-alinmasi.jpg", "date": "19.01.2024 00:06:54", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Dalak Alınması: Dalak nedir ne işe yarar; Dalak karnın sol üst kısmının arka tarafında kaburga kafesinin hemen arkasında yer alan bir yapıdır. Mide, sol böbrek ve diyafram kası birlikte bir yapıdır. Uzunluğu beklenilen düzeyde 12 santim, genişliği 8 santim ve kalınlığı 5 santim; ağırlığı ise 150-200 gram olarak tahmin edilmektedir. Yetişkin bir kişide dalağın temel görevlerinin başında yıpranmış ve hasar almış kan hücrelerinin filtre edilmesi ve parçalanmaları olarak devam eder. İhtiyaç anında dolaşıma gönderilmek üzere alyuvarları ve kanın pıhtılaşmasını sağlayan pulcukları da bir yere toplar.

Dalakta lenfosit ve antikor yapımı da bulunmaktadır; antikorla sarmalanan bakterileri ve hücreleri kan dolaşımından kaçırırlar. Demir metabolizmasında da rol oynayan dalak vücudun bademcikler ve lenf bezleri gibi lenf sisteminin bir yapısıdır. Dalak, cenin ana rahminde büyürken hem alyuvarların hem akyuvarların üretildiği organdır. Doğum sonrası bu görev kemik iliği tarafından yerine getirilmeye başlanır. Kemik iliği gerektiği kadar çalışmadığı zaman ya da kanserde olduğu zaman başka dokularla işgal edildiği zamanlarda dalakta yeniden alyuvar yapımı oluşabilir.

Tıp dilinde dalaksızlık nedir?

Dalaksızlığın tıbbi olarak birçok sebebi ve bunların en başında dalağın ameliyatla çıkarılması olmaktadır. Bazı kişiler seyrek olarak doğuştan dalaksız doğabilir. Dalağın organ olarak mevcut bulunmakla birlikte orak hücreli kansızlıkta olduğu gibi normal olarak görev yapamaması da dalaksızlık olarak adlandırılmaktadır. Doğal olarak çok yumuşak olan ve darbelerden hemen zarar etkilenen dalağın büyümüş olması onu travmalara karşı daha hassas kılar ve kolayca yırtılmasına neden olmaktadır.

Dalağın birinci dereceden kanserleri ve alyuvarların çok narin olduğu bir çeşit kansızlık dalağın mutlaka alınmasını gerektiren hallerdir. Dalağın alınmasının en önemli nedeni ise künt ya da delici darbelere bağlı olarak dalağın kanama yapmasıdır. Buna en çok trafik kazaları neden olmaktadır. Dalağın çok büyümesine sebep olan rahatsızlıklar, bazı kan hastalıkları, kanser ve enfeksiyonlar ile selim tümör ve kistler de dalağın alınmasına yol açar.

Dalak nasıl alınır?

Dalak genel anestezi yapılarak açık ameliyatla veya laparoskopik yöntemle alınmaktadır. Geleneksel açık cerrahi usulle karnın orta kısmı alınır; kas ve diğer dokular kaldırılarak dalağa gelinir. Dalak yırtılmaları açık ameliyatla alınmaktadır. Laparoskopik usulle ise karında dört küçük delik oluşturulur. Bunlardan birinin içerisinden kameralı bir tüp ve diğerlerinden de cerrahi aletler koyularak dalak alınır. Riskleri daha minimuma indiren bu yol herkes için uygun olmayabilir.

Dalaksız normal yaşamak mümkündür

Dalak hayati bir yapı olmadığı için dalağı çıkarılmış insanlar normal bir ömür devam ettirebilirler. Dalağın görevleri vücudun diğer lenf dokusu sistemi tarafından da yapılmaktadır. Dalaksızları etkileyen en önemli tehlike hayati fonksiyonu olan kapsüllü bakterilerin yol açtığı reaksiyonlardır. Bunlara engel olmak dalaksızlara muhakkak pnömokok, hemofilus ve meningekok aşıları ile her sene grip aşısı olunmalıdır. Bunlar doğal yollarla üst solunumda hastalık yapan mikroplardır ama dalaksızlarda ölümcül tablolar oluşabilir.

Dalaksızlara cerrahi bir girişim ve diş çekimi öncesinde koruyucu antibiyotik tedavisi verilmesi gerekebilir. Başta köpek ısırmaları ve böcek sokmaları olmak üzere hayvanların yol açtığı yaralanmalar sonrası antibiyotik tedavi şarttır. Dalaksızlar da ileriki senelerde diyabet ortaya çıkma şansının da yüksek olduğu bildirilmiştir.
" } ] }