{ "title": "Dalak Alınması Sonrası", "image": "https://www.dalak.gen.tr/images/Dalak-Alinmasi-Sonrasi-95.jpg", "date": "19.01.2024 08:18:57", "author": "veysel gencol", "article": [ { "article": "Dalak Alınması Sonrası, hastaların artık eskiye göre daha fazla dikkat etmeleri gerekir. Oluşabilecek komplikasyonları önlemek amacıyla doktorların önerilerini dinlemeleri hastaların sağlığı için son derece önemlidir. Özellikle enfeksiyonlara karşı dikkatli olunmalıdır.

Dalağın Alınmasından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dalağı alınmış olan hastalar önce hareketlerine dikkat etmelidir. Doktorların vermiş olduğu hareketleri kesinlikle yapmalıdır. Yürüyüş yapmaları, yerinde bir hareket olacaktır. Ancak hastaların çok yoğun aktiviteler yapmaları doğru değildir. Ameliyat ile dalağı alınan kişilerin banyo yapabilmeleri için doktoruna danıştıktan sonra izin aldıktan sonra yapmalıdır. Ağrıların olmaması için gereken özen gösterilmelidir. Eğer hastaların ağrıları yoksa araba kullanabilirler. Dalağı alınan kişi bir şeker hastası ise diyetlerine devam etmelidirler. Dalak alındıktan sonra yara olan kısımda kanama, şişkinlik, geçmek bilmeyen karın ağrısı oluşursa bir an önce doktora başvurulmalıdır. Öksürme, titreme, nefes darlığı, yaradan iltihap akması, yemek yerken zorluk çekilmesi, yara etrafında kızarıklık görüldüğü durumlarda en yakın sağlık kurumunu müracaat etmelidir.

Dalak Alınmasından Sonra Normal Hayat Sürdürülebilir mi?

Dalak hayati bir organ değildir. Bu yüzden dalağı alınan kişi normal bir hayat yaşayabilir. Dalağın yaptığı görevler vücuttaki lenf dokusu tarafından yapılır. Ancak dalağı alınan kişilerin dikkat etmesi gereken nokta ise hayati önemi olan kapsüllü bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlara yakalanmalarını önlemek için pnömokok, hemofilis, meningekok gibi aşıları yapılması gereklidir. Bunun dışında bu kişilerin her yıl grip aşısı yaptırmalıdırlar. Üst solunum hastalıklarına neden olan bu bakteriler dalağı alınmış hastalar için ölümcül sonuçlara neden olmaktadır. Dalağı alınmış kişilerde yapılacak herhangi bir cerrahi müdahale öncesinde antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.

Dalak Alınması Sonrası, bu kişiler diş çektireceklerse yine antibiyotik tedavisi yapılmalıdır. Bu tür kişilerin kedi, köpek ısırması, böcek sokması vb. Durumlarda da antibiyotik tedavisi yapılması şarttır. Dalağı alınan kişilerin ilerleyen zamanlarda diyabet hastası olma olasılığı yüksektir. Bu duruma karşı tedbir almaları yerinde olur. Dalağı alınan kişiler normal bir hayat devam ettirebilirler. Sadece hastalıklara karşı daha savunmasız oldukları için gerekli özeni göstermeleri daha sağlıklı bir yaşam geçirmelerini sağlayacaktır. Dalak her ne kadar hayati bir organ olamasa da her organın bir görevi vardır.
" } ] }