{ "title": "Dalak Alınması Ameliyatı", "image": "https://www.dalak.gen.tr/images/Dalak-Alinmasi-Ameliyati-27.jpg", "date": "19.01.2024 03:14:44", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Dalak alınması ameliyatı, Vücut savunma sisteminde çok önemli görevleri bulunan dalak karın boşluğunun sol üst tarafında kaburgaların arkasında, mide, kalın bağırsak ve böbrekle yakın olan bir organdır. Vücutta oluşabilen bazı rahatsızlıklardan dolayı ve dalağı saran zarda yırtılma ya da rüptür olarak isimlendirdiğimiz dalak dokusunda yaralanmalar olabilir. Kazalara bağlı oluşabilecek bu yaralanmalar hayatı tehdit eden iç kanamalara neden olabilir. Böylesi acil durumlarda dalak alınması ameliyatına başvurulmaktadır. Dalak alınması ameliyatı öncesinde eğer hastanın durumu acil olmayan bir nedene bağlı ise birtakım tahlil ve testler yapılabilir. Enfeksiyon riskine karşı aşı uygulaması da yapılır. Ancak, acil durumlarda kanama söz konusu olduğu durumlarda bu süreç geçilir.

Dalak alınması ameliyatı nasıl yapılır?

Hasta ameliyat için hazırlanır. Ameliyathanede genel anestezi verilerek hasta uyutulur. Dalak alınması ameliyatı açık ve kapalı ameliyat şeklinde yapılabilir. Açık ameliyatta karın sol tarafından yapılan bir kesi ile karına girilip damarları bağlanarak organ çıkarılır. Çıkarılan kesi kapatılarak dalak alınması ameliyatı sonlandırılır. Diğer yöntem de ise kesilen 2-3 kesikten kamera ve aletler koyularak yapılır. Açık ameliyata göre her ne kadar iyileşme süreci hızlı, hastanede kalma süresi kısa olsa da bütün hastalara bu yöntem uygulanamaz. Kararlaştırılan dalak alınması ameliyat yöntemi uygulandıktan sonra hasta uyandırma odasına alınır. Yaklaşık bir saat sonra hasta kedine gelir ve servise alınır.

Dalak alınması ameliyatı sonrası, Hasta kendine geldikten sonra ne kadar zaman süre sonra yiyip içeceği, ayağa kalkacağı konularda doktoru tarafından bilgilendirir. Yapılan yönteme, hastanın sağlık durumuna, hastanın yaşına göre değişmekle beraber iyileşme süreci değişmektedir. Dalak olmadan da sağlıklı yaşam mümkündür. Ancak dalağın olmaması vücudu bazı enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirebilir. Bu yüzden dalağı çıkarılmış hastalara bakterilere karşı aşılama yapılır. İyileşme sürecini yakınlarından destek alarak kısa sürede atlatabilir. Sağlıklı günler dileriz.
" } ] }